Parfum,apă de parfum şi apă de toaletă

Fiecare parfum poartă în el trei note principale care se îmbină pentru a da aroma finală.
Notele de vârf sunt cele care creează prima impresie olfactivă, însă nu au o rezistenţă prea mare, notele de mijloc urmând să se dezvaluie pe parcursul câtorva ore.
Notele de bază sunt însă cele care pot persista chiar şi 24 de ore. Îmbinarea în concentraţii diferite ale acestor arome este ceea ce face diferenţa între parfum, apa de parfum, apa de toaletă şi apa de colonie.


Parfumul este esenţa care, derivată, produce toate celelalte tipuri aromate. El conţine aproximativ 40% uleiuri esentiale aromate diluate într-un alcool special. Dintre acestea, 50% sunt esenţele ce formează notele de bază, cu aroma persistentă în timp. Aplicarea se face prin simpla atingere a pielii cu dopul recipientului.


Apa de parfum este cel mai des întalnită în preferinţele femeilor. Concentraţia de uleiuri esentiale este între 7 si 14%. Aroma ramâne pe piele în cateva ore doar în proporţie de 30%. Pentru a-l face să persiste cât mai mult este bine să pulverizaţi în zone calde ale corpului: încheietura mâinii, gât, între sâni sau în spatele genunchiului.


Apa de toaletă are o concentraţie lejeră de parfum, de pană la 3%, şi işi pierde calitatea în maximum 4 ore de la aplicare. Un astfel de produs este gandit la această concentraţie pentru a putea fi pulverizat periodic întreaga zi. Aplicarea ei se face de la o oarecare distanţă sau se poate pulveriza pe peria de par înainte de utilizare.